Vergadering : Commissie Fysiek Domein, 04 juni 2024 19:30:00
Algemene vergader informatie
Locatie: Boom & Bosch, Breukelenzaal, Markt 13 3621 AB Breukelen
U bent van harte welkom op de publieke tribune. Deze vergadering is ook live te volgen via de videostream op deze pagina. Kijk deze de dag na de vergadering op deze pagina ondertiteld terug.
Opties bij deze vergadering
Agenda
Hoofdvergadering
-
Wilt u de commissieleden over één van de onderwerpen iets meegeven? Dan kunt u gebruik maken van het 'spreekrecht'. De spreektijd bedraagt maximaal 5 minuten. Hiervan kunt u 3 minuten gebruiken voor uw betoog en aansluitend hebben de politieke partijen 2 minuten voor het stellen van vragen. U kunt zich aanmelden voor het spreekrecht tot maandag 3 juni, 12:00 uur.
Stemmingen
-
De commissieleden kunnen tot de werkdag voorafgaand aan de vergadering tot 12:00 uur technische vragen rechtstreeks via e-mail stellen aan de vakambtenaren, Op elk raadsvoorstel staat een e-mailadres.
Stemmingen
-
De op de agenda aangegeven aanvangsttijden bij de agendapunten zijn richttijden. U wordt verzocht ruim van te voren aanwezig te zijn.
Stemmingen
-
Stemmingen
-
Vergaderstukken
Stemmingen
-
Om nieuw beleid vast te kunnen stellen, uit te kunnen werken en te kunnen evalueren zal vanaf 2024 de systematiek en het instrumentarium van de Omgevingswet aangehouden moeten worden. Daarbinnen neemt het omgevingsprogramma een belangrijke rol in. De notitie “Werken aan Omgevingsprogramma’s” richt zich op het omgevingsprogramma. In de notitie zijn uitgangspunten opgesteld ten aanzien van de positie van de gemeenteraad, participatie bij omgevingsprogramma’s en de gebiedskeuze bij het starten met gebiedsgerichte omgevingsprogramma’s. De raad wordt gevraagd de notitie “Werken aan Omgevingsprogramma’s” vast te stellen.
Doel: mogelijkheid voor debat en advies uitbrengen aan gemeenteraad.
Vergaderstukken
Stemmingen
-
Het college wil de mening peilen van de commissie Fysiek Domein over bijgevoegde peilnota, waarin de mogelijkheden zijn beschreven om een afdwingbare financiële bijdrage voor sociaal bouwen te vragen voor de woningbouwplannen tussen de 6 en 16 woningen waarbij niet de eis vanuit de woonvisie geldt om 30% sociaal te bouwen. De resultaten vanuit deze peiling worden meegenomen in de Nota Kostenverhaal die later dit jaar aan uw raad wordt voorgelegd.
Het doel van de bespreking in de commissie is:
1. Bent u het eens met het college dat bouwplannen vanaf 16 woningen geen mogelijkheid krijgen tot afkoop van de verplichte 30% eis voor sociale woningbouw of middeldure huur?
2. Bent u het eens met het college om niet de eis van 30% sociale woningbouw met afkoop mogelijkheid in de vorm van een afdwingbare financiële bijdrage toe te passen in de woningbouwcategorie 6-16 woningen omdat:
- De financiële bijdrage over 10 jaar tijd beperkt zal zijn terwijl de ambtelijke capaciteit en aandacht hoog zal zijn;
- De alternatieve locaties waar meer dan 30% sociaal gebouwd kan worden beperkt zijn waarbij we het risico lopen dat de bijdrage terug betaald moet worden;
- De ervaring bij andere gemeenten is dat de bestemmingsreserve maar moeizaam wordt gevuld;
- De woningbouwcorporaties geen voorstander zijn indien er geen alternatieve locaties beschikbaar zijn;
- Het minder aantrekkelijk wordt om kleine bouwplannen in de categorie 6-16 woningen in Stichtse Vecht te bouwen terwijl in deze categorie woningbouw het verhogen van de leefbaarheid en kwaliteit van de omgeving zeer wenselijk zijn;
- We geen 30% eis sociale woningbouw willen toepassen in de categorie 6-16 woningen wat wel nodig is om een afdwingbare financiële bijdrage te kunnen vragen.
3. Stichtse Vecht loopt vooruit in het aantal te realiseren sociale en middeldure huurwoningen ten opzichte van andere gemeenten in de provincie. Bent u het eens met het college dat we het huidige beleid voort zetten waarbij de gemeente door verkoop van gronden aan de woningbouwcorporatie voor 100% sociale huurwoningen, zoals bij Kockenest en Kuyperstraat, al een financiële bijdrage doet.Vergaderstukken
Stemmingen
-
Op verzoek van Streekbelangen wordt deze concept motie vreemd aan de agenda eerst in de commissievergadering besproken.
Vergaderstukken
Stemmingen
-
Stemmingen
-
Hamerstukken voor de raad
-
Voor het perceel Bosdijk 9 in Kockengen is een verzoek tot herziening van het bestemmingsplan ingediend voor de nieuwbouw van één woning. Het perceel is gelegen in het geldende bestemmingsplan Landelijk gebied West en heeft daarin een agrarische bestemming. Op het perceel staat nu een recreatiewoning. Het bestemmingsplan “Bosdijk 9” heeft als ontwerp zes weken ter inzage gelegen en gedurende deze termijn heeft één belanghebbende een zienswijze ingediend. Deze zienswijze geeft aanleiding om het bestemmingsplan op enkele punten te wijzigen. De gemeenteraad wordt gevraagd geen exploitatieplan vast te stellen omdat voor deze ontwikkeling een anterieure overeenkomst is gesloten waarmee de gemeentelijke kosten afdoende gedekt zijn. Daarnaast wordt de raad gevraagd de zienswijzen die opgenomen zijn in de “Nota zienswijzen Bosdijk 9” ontvankelijk te verklaren en te beantwoorden zoals in de nota wordt voorgesteld en het bestemmingsplan “Bosdijk 9” gewijzigd vast te stellen.
Dit voorstel wordt direct als hamerstuk op de agenda van de raad geplaatst.
Vergaderstukken
Stemmingen
-
De ODRU heeft de raad in de gelegenheid gesteld een zienswijze in te dienen op de (ontwerp)bijgestelde begroting 2024 en de (ontwerp)begroting 2025-2028. Het college stelt voor van deze gelegenheid gebruik maken. In de begroting 2025 wordt ook een meerjarenraming 2026-2028 gepresenteerd. De voorgestelde zienswijze is om akkoord te gaan met genoemde stukken. In de begroting 2025 is voor het eerst ook een conservatieve inschatting meegenomen van het incidentele deel, om een realistischer beeld te geven van het totale budget. In de bijgevoegde zienswijzebrief wordt aandacht gevraagd voor de noodzaak om negatieve jaarresultaten zoveel mogelijk te voorkomen, gezien de bezuinigingsopgave waar gemeenten de komende jaren voor staan. De raad wordt voorgesteld om de zienswijze op de (ontwerp)bijgestelde begroting 2024 en (ontwerp)begroting 2025-2028 ODRU vast te stellen, waarin kenbaar wordt gemaakt in te stemmen met de (ontwerp)bijgestelde begroting 2024 en (ontwerp)begroting 2025-2028, maar wel aandachtspunten mee te geven zoals de bezuinigingsopgave.
Dit voorstel wordt direct als hamerstuk op de agenda van de raad geplaatst.
Vergaderstukken
Stemmingen
-
De Omgevingswet is op 1 januari 2024 in werking getreden. De raad heeft in voorbereiding op de inwerkingtreding van die wet een groot aantal besluiten genomen. Een van de wettelijke eisen is het instellen en benoemen van de gemeentelijke adviescommissie voor omgevingskwaliteit (Gavo). Op 26 september 2023 heeft de raad de Verordening op de gemeentelijke adviescommissie voor omgevingskwaliteit Stichtse Vecht 2024 vastgesteld. Daarna heeft de raad op 30 januari 2024 tien personen als lid en een persoon als plaatsvervangend lid benoemd. In dat raadsvoorstel werd vermeld dat de werving en selectie van de overige deskundige leden alsmede een voorzitter op dat moment nog liep. Inmiddels heeft de werving en selectie plaatsgevonden. De raad wordt voorgesteld om zeven deskundige leden en een voorzitter te benoemen. Daarnaast wordt de raad voorgesteld de in het raadsvoorstel opgenomen twee personen eervol ontslag te verlenen als (plaatsvervangend) lid van de gemeentelijke adviescommissie voor omgevingskwaliteit. De Gavo functioneert sinds 13 februari 2024. Nu de eerste ervaringen zijn opgedaan, blijkt dat de mogelijkheid ontbreekt om een lid aan te wijzen dat onder verantwoordelijkheid van de commissie advies kan uitbrengen. Deze mogelijkheid stond wel in de Bouwverordening Stichtse Vecht 2011 en is onbedoeld niet opgenomen in de Verordening op de gemeentelijke adviescommissie voor omgevingskwaliteit Stichtse Vecht 2024. Voorgesteld wordt om deze mogelijkheid alsnog in de verordening op te nemen.
Dit voorstel wordt direct als hamerstuk op de agenda van de raad geplaatst.
Vergaderstukken
Stemmingen
Algemene stemmingen
Download media
Download de volledige audio van deze vergadering